NILAM

Assalamualaikum..w.b.t. Kepada pelajar yang belum menghantar buku NILAM, bolehlah menghantar kepada cikgu Suhaida (Penyelaras NILAM) atau terus ke Pejabat MaherPSS. Untuk  tahun depan 2014, Majlis Anugerah Nilam akan diadakan pada bulan Mac. Bacalah buku dan buat catatan semasa cuti persekolahan akhir tahun ini.  Terima kasih. Promosi setiap kelas sedang berlangsung seperti dibawah:-

hadiah nilam jun

berikut nama pelajar yang telah menghantar Buku NILAM bagi tujuan majlis Anugerah NILAM Jun ini. Sila klik nama dibawah:-

Senarai Penerima NILAM jun ini 

Pada 20 Februari 2013,  telah berlangsung Pertandingan Idola NILAM 2013 Peringkat Pejabat Pelajaran Daerah Kota Bharu, Kelantan. Dengan bangganya sekolah kita telah berjaya menjadi JOHAN IDOLA NILAM 2013 KATEGORI BAHASA INGGERIS. Berikut disertakan sedikit gambar.

nilam

TAHNIAH dan Syabas diucapkan.

Pada 19 – 21 Mac 2013,  telah berlangsung Pertandingan Idola NILAM Peringkat negeri Kelantan. Dengan bangganya pelajar kita, Nazhifah bt Fathi (5 Al-Nafis) menjadi JOHAN TOKOH IDOLA NILAM 2013 dan Johan NILAM negeri Kelantan. Berikut disertakan sedikit gambar.

IMG_1077

IMG_1084

Semasa Majlis Anugerah Q pada 14 April 2013 juga adik Nazhifah bt Fathi telah menerima hadiah daripada Dr Nai’emah bt Ishak, Pengarah LPM Malaysia.Tahniah diucapkan.

IMG_6545

Pihak kami (semua warga Maher) mendoakan agar Nazhifah terus mengarap kejuaraan  pada pertandingan Idola NILAM peringkat kebangsaan pada 23 – 28 April ini. Good Luck.

doa utk nzhifah

Kepada semua warga Kluster MAHER   Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan 6

Bacalah …… petikan, buku agama, buku motivasi, Novel, buku cerita, majalah, journal, dsb. (buku teks, rujukan & Akhbar tidak dikira)

Catatkan dalam buku NILAM (dapatkan di koperasi) (jika buku NILAM itu dari sekolah Menengah asal, boleh digunakan juga)

Anda layak menjadi PEMENANG

ANUGERAH NILAM YANG AKAN DITERIMA:

GANGSA  72 – 143 buku

PERAK  144 -215 buku

EMAS    216 – 287 buku

NILAM  288 ke atas

Bagi pelajar Maher yang telah mendapat ANUGERAH RAKAN JAUHARI peringkat GANGSA sekurang-kurangnya atau catatn Rekod 100 buku, boleh terus merekodkan Rekod Aktiviti ke dalam Buku Rekod Aktivti Rakan Pembaca dan akan menerima ANUGERAH RAKAN PEMBACA.

sila `download’ fail dibawah bagi tujuan catatan rekod aktiviti

ANUGERAH RAKAN PEMBACA

REKOD RAKAN PEMBACA.docx

Iklan Rakan Pembaca 2011.doc

INFO ANUGERAH RAKAN PEMBACA

 Berceritalah, berbicara tentang Buku, Ulasan Buku, Membaca Bersama, Pidato, Syarahan, `Public Speaking’, `Let Speak Up’, Resensi Buku, …… petikan, buku agama, buku motivasi, Novel, buku cerita, majalah, journal, dan pembentangan dalam kelas, sebagainya… atau contoh pelbagai aktiviti dibawah:

 Catatkan dalam buku catatan aktiviti RAKAN PEMBACA (dapatkan di Laman sesawang ini atau dapatkan secara PERCUMA di Pusat Sumber……… cepat stok terhad)

Anda layak menjadi penerima ANUGERAH RAKAN PEMBACA

GANGSA     100 – 199 markah aktiviti

PERAK         200 – 299 markah aktiviti

EMAS           300 – 399 markah aktiviti

NILAM         400 ke atas markah aktiviti

Sebarang pertanyaan sila berhubung terus ke Pejabat MaherPSS

 Jom … jangan tunggu lagi… cuba lihat diskrin T.V. PSS
 mudah saja untuk mendapatkan Anugerah Rakan Pembaca..

Bagi pelajar yang menunggu keputusan PMR, SPM, STPM. Buatlah catatan Buku NILAM semasa menunggu keputusan PMR, SPM atau STPM atau cuti sekolah… Semasa mengambil keputusan peperiksaan bolehlah membawa bersama BUKU CATATAN NILAM untuk ditukar kepada ANUGERAH NILAM…..

Terima kasih kerana menyokong NILAM.

Sebarang pertanyaan sila berjumpa Pn Suhaida Shafii atau Pejabat MaherPSS

sila klik fail yang ada dibawah bagi mengetahui lanjut berkenaan NILAM.

Brosur NILAM MaherPSS.pub

Iklan NILAM 2011.doc

REKOD DATA UNTUK PENGISIAN NILAM

Cara mengisi Rekod Bacaan Bulanan Murid NILAM VERSI TERBARU.docx

Senarai guru NILAM 2011.docx

PEMBANTU NILAM.docx

data nilam seperti internet BTP Tarantula 2011.docx

PROJEK NILAM-Rekod bacaan NILAM untuk isi tarantula 2011 siap.docx

Rekod pinjaman harian dan bulanan.doc

Senarai nama pelajar yang akan menerima Anugerah NILAM Rakan Jauhari pada 17 April 2011. Untuk makluman seramai 54 orang (Gangsa), 33 orang (Perak), 8 orang (Emas) dan 2 orang (NILAM) dijangka akan menerima Anugerah tersebut. * data sehingga 13/4/11

Pada hari Ahad 17 April 2011 telah berlangsung Majlis Penutupan Bulan PSS dan Anugerah NILAM 2011. Majlis telah berlangsung dengan jayanya. Berikut dipaparkan beberapa gambar berkaitan dengan majlis tersebut.

senarai Penerima Anugerah NILAM 2009

Senarai penerima Anugerah NILAM 2010

Senarai penerima Anugerah NILAM 17 April 2011.docx

Senarai penerima Anugerah NILAM Rakan Jauhari pelbagai peringkat kali kedua (Oktober 2011) seperti dibawah:-

Buku Program Anugerah Nilam kali kedua 2011.pub

Senarai penerima Anugerah NILAM kali kedua Oktober 2011.docx

Pada hari Ahad 23 Oktober 2011 telah berlangsung Majlis Anugerah Nilam kali kedua 2011 pelbagai peringkat Gangsa, Perak, Emas dan Nilam. Seramai 18 orang menerima Anugerah Gangsa, 14 orang (Perak), 13 orang (Emas) dan 15 orang (Nilam) pada majlis tersebut. Berikut ialah sedikit gambar berkaitan dengan majlis tersebut.

kepada pelajar Maher yang belum menghantar Buku catatan Nilam, bolehlah menghantar dengan segera ke Pejabat MaherPSS bagi tujuan urusan persijilan. Disini juga disertakan contoh LENCANA Nilam yang akan diterima berserta Sijil Anugerah Rakan Jauhari. Terima kasih.

Sabtu, 16 April 2011 bertempat di Makmal Bestari telah diadakan Bengkel I-NILAM bermula dari jam 8.00 pagi – 4.00 petang telah dihadiri oleh guru NILAM nan bestari. Penceramah jemputan ialah En Dasuki bin Mat Daud, Ketua Unit Pusat Kegiatan Guru Tapang telah hadir memberikan ceramah berkaitan I-NILAM dan Rakan Pembaca. Berikut ialah sedikit gambar suasana perbengkelan tersebut:

Tatacara pengurusan NILAM.docx

Cara mengisi Rekod Bacaan Bulanan Murid NILAM.docx

cara mengisi Rekod Bacaan Murid terbaru berdasarkan versi baru.

CARTA ALIRAN.pptx

PSS CEMERLANG

Kepada rakan guru PSS, sila klik fail dibawah bagi melihat contoh Kertas Kerja bagi I-NILAM dan boleh digunakan disekolah rakan guru sekalian.

Kertas Kerja Bengkel I-NILAM.docx

Advertisements

2 Responses to NILAM

  1. Siti Norhasliza says:

    Semoga lebih ramai lagi pelajar yang berminat untuk mendapat anugerah nilam.Bilakah Majlis penyampaian nilam???Sy tak hantar lagi buku nilam untuk anugerah nilam nih……Nilam tunggulah saya….thanks…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s